Sound1.com
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Luftfuktighet

En svært kald vinter gir svært tørr luft. Hva gjør det med instrumentene våre?


Treverket i instrumentene våre er et levende materiale som påvirkes av omgivelsene. Spesielt er gitarer utsatt ettersom treværket er tynnt. Et instrument som oppbevares i feil luftfuktighet kan tørke inn, sprekke og i verste tilfelle bli ubrukelig. 

Vi forklarer deg nedenfor grunnen til dette, kjennetegn på tørke og hva som kan gjøres for å forhindre dette. 
Teksten tar for seg gitarer, men det samme gjelder for alle produkter produsert i tre. Les mer under videoen. 

Det foregår en konstant utveksling av fuktighet mellom lufta og treverket i din gitar. Jo flere deler som er laget i heltre, jo mer utsatt er gitaren for påvirkning. Luftfuktigheten beskriver hvor mye vanndamp lufta bærer i forhold til det den kan ved en viss temperatur. Det er ideelt med 45% - 55% relativ luftfuktighet. Dette måles med et hygrometer.

Varm luft kan bære mer vann enn kald luft. Om kald luft blir varmet opp øker luftens bærende kapasitet, men ikke vannmengden. Den relative luftfuktigheten blir dermed mye lavere enn da lufta var kald.

Nye gitarer er ofte bygget under andre klimatiske forhold og i kontrollerte omgivelser som er ulike forholdene vi har i Norge. Det er derfor spesielt viktig å passe på luftfuktigheten de første to til tre årene slik at gitaren sakte kan tilpasse seg klimaet. Dette gjelder uansett hvilket merke det står på gitaren. Skader som skyldes at gitaren ikke er beskyttet mot endringer i luftfuktigheten, dekkes IKKE av noen garanti.

Gitarer vil alltid bli påvirket av endringer i luftfuktigheten, uansett hvor gamle de er. Gode gitarer er bygget av godt treverk, og godt treverk er følsomt for endringer i luftfuktigheten. Et gitarlokk av gran til en dreadnought som er godt tørket og tilpasset 47% luftfuktighet kan krympe med 2-3 mm når det er tilpasset 30% fuktighet. Det samme trestykket kan bli 1,5 mm bredere enn det var når det er tilpasset 60% fuktighet. 

En norsk vinter kan påføre gitaren din alvorlig skade! Luftfuktigheten varierer mye med årstidene i Norge. Sent på sommeren kan den komme helt opp i 90%. Om vinteren kan den krype ned til ca. 15% over lang tid; selv i Sør-Norge. Dette gjør at eiere av gitarer må passe godt på at gitarene ikke tørker ut eller sveller. Gitarer med lokk, sarger og bunn av heltre er spesielt utsatt for endringer i fuktigheten. I Norge er det spesielt viktig å passe på luftfuktigheten om vinteren siden vi har en lang tørr periode, mens den fuktige perioden er relativt kort.

Typiske tørkesymptomer:

• Båndender som stikker ut fra kanten av gripebrettet. (Båndskjegg)

• Halser som legger seg bakover.

• «Kul» i gripebrettet i overgangen til gitarkroppen.

• Lavere strengehøyde fordi lokket senker seg.

• Båndskurr.

• Behov for trussrod-justering.

• Sprekker i gitarlokket, bunnen og sargene.

• Flatere baklokk.

• Bånd som løsner fra gripebrettet.

• Liminger går opp.

• Broa løsner rundt kanten.

• Endret lyd.

Hva kan du gjøre for å ta vare på gitarene dine?
Oppbevar gitaren i en god transportkasse. Gitarkassen vil delvis isolere gitaren fra forholdene rundt og forsinke nedkjøling og oppvarming. La gitaren ligge og akklimatisere seg i kassen en stund før kassen åpnes etter at den er utsatt for store temperaturendringer.

Nye gitarer og gitarkasser blir gjerne levert med en eller flere poster med «Silica Gel». Dette brukes for å forhindre fuktskader ved langtransport. Hvis gitarer oppbevares sammen med silica gel i Norsk klima, VIL det føre til tørkeskader. Kast ALLTID posene med Slilca Gel!!

Legg et hygrometer i gitarkassen og følg med på endringer i luftfuktigheten. Les av fuktigheten kun når gitaren har ligget i lukket kasse lenge nok til at fuktigheten i gitaren og kassen har blirtt utjevnet. Digitale hygrometer for kofferter får du hos oss. Ha gjerne et i rommet du oppbevarer gitaren også!

Bruk en «humidifier» (Luftfukter spesielt utviklet for instrumenter) i gitarkassen når det er nødvendig. Hvis gitaren ikke er lagret i en kasse, må luftfuktigheten i rommet overvåkes og evt. økes med en luftfukter. I større rom bør man bruke luftfuktere som er koblet til vannsystemet i huset.

NB! Luftfuktere og «humidifiere» skal KUN brukes når det er nødvendig. En gitar som er utsatt for for mye luftfuktighet kan også bli skadet. Husk at alle endringer i fuktigheten i treverket må foregå over tid. Pass på at gitaren ikke blir påvirket direkte av varmekilder som ovner, varmekabler, lamper, direkte solskinn, varmepumper, varme biler, ventilasjonssystemer og lignende. Trekk fra dører, vinduer og sentralvarme kan også tørke ut instrumenter.

Luftfuktere til gitar

 

Trykk ENTER for å søke